Ülkemiz genelinde 81 İlde eş zamanlı yürütülen, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlıklarının ortak projesi Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spor Yönlendirme Projesinde yeni sezonda 2. Aşama Mart ayında başlıyor.

2019-2020 Eğitim-Öğretim döneminde Türkiye genelinde tüm ilkokul 3. sınıflara uygulanacak olan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi 02 Mart-29 Mayıs 2020 tarihleri arasında Düzce’de düzenlenecek.

İlkokul 3. sınıf öğrencilerin katıldığı projede öğrencilerin boy-kilo, esneklik, kulaç uzunluğu ve oturma yüksekliği, geriye doğru sağlık topu atma, el kavrama kuvveti, sürat, çeviklik ve dikey sıçrama gibi 8 farklı istasyonda yetenekleri ile değerlendirilecek.

Ülke genelinde yapılan tarama sonunda 14 bin 500 ilkokulda yaklaşık 1 milyon 230 bin çocuğa ulaşıldı. Türkiye'nin spor altyapı haritasını oluşturmayı planlayan projeyle, her yıl 4 bin öğrencinin profesyonel sporcu havuzuna eklenmesini hedefliyor. 

Mayıs 2018'de başlatılan proje ile adım adım Türkiye'nin spor altyapı haritası oluşturuluyor. İllerde ve coğrafi bölgelerde hangi spor branşlarının baskın olduğu, taramaya katılan çocuklarımızın hangi spor branşlarına yatkın olduğu tespit edilmeye çalışılıyor. Bu projeyle, her yıl en az 1 milyon ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisinin sportif yetenek taraması katılımı planlanıyor. Hedef, onları sporla tanıştırmak, sporu geniş kitlelere yaymak, topluma spor yapma kültürünü yerleştirmek, çocuk ve gençlere sporu sevdirmek, spora başlama yaşlarında olan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu yetiştirilmesini sağlamak. Proje ile her yıl 4 bin öğrencinin profesyonel sporcu havuzuna katılımı ile birlikte, taramaya katılmış ancak sporcu havuzuna girememiş çocuklarımızı İl Spor Merkezleri faaliyetlerimize yönlendirerek sporda devam etmelerini sağlamak hedeflenmektedir. 

Proje nasıl işliyor?  

1'inci Aşama

Her yıl Ekim-Ocak ayları boyunca Türkiye genelinde en az 1 milyon 3. sınıf öğrencisinin boy, kilo, oturma yüksekliği, kulaç uzunluğu, dikey sıçrama, el kavrama kuvveti, esneklik, çeviklik, geriye sağlık topu atma, sürat koşusu gibi temel motorik özelliklere göre çocukların spora olan yatkınlıkları belirlenir.

2'nci Aşama

Birinci aşama sonunda motorik özellikleri bakımından spora yatkınlıkları belirlenen çocuklardan %10-20'lik dilime girenleri, toplam 12 ay sürecek olan ve 3 modülden oluşan Temel Spor Eğitimine tabi tutulur. İlk modül 2 ay, ikinci modül 4 ay, üçüncü modülü ise 6 ay sürer. Seçilen çocuklarımızın yanı sıra taramaya katılmış diğer çocuklarımız ve velileri illerde yürütülen spor faaliyetleri hakkında bilgilendirilir ve katılımları için yönlendirilir. 

 

3'üncü Aşama

Bu aşamada belirlenen çocuklar kapsamlı testler uygulanarak yatkın oldukları spor branşları belirlenir ve yönlendirilir. Bu testler ilk taramadan yaklaşık 18 ay sonra gerçekleştirilir.

4'üncü Aşama

Bu aşamada çocuklara yönlendirildikleri spor branşında eğitimler verilir. Eğitimler 2 ila 4 yıl sürer. Hedef, spor branşına yönlendirilen çocukların yüzde 10-20'sini bu aşamaya taşımaktır.

5'inci Aşama

Son aşamada çocuklara ileri düzeyde spor eğitimleri verilir ve performans süreçleri başlatılır. Yaklaşık 4 bin gencin bu eğitimleri alıp Türkiye'nin sporcu havuzundaki yerini alması hedeflenmektedir.

2020-Veli Bilgilendirme Broşürü.docx

2020-Veli Sağlık Okul İzin Formu.docx